< Predchádzajúca novinka
27.09.2016 21:15

Obhliadnutie sa za majstrovstvami Slovenska v letnom biatlone vo Vyhniach

Na štart majstrovstiev Slovenska, ako aj pretekov prípraviek sa v dňoch 24.-25. septembra na strelnici Roveň postavilo dvestodvadsať pretekárov z celého Slovenska, Čiech a Maďarska.


Opäť sme sa počas prípravy  tohto biatlonového víkendu snažili pripraviť všetko tak, aby sa pretekári, ale aj návštevníci nášho areálu na Rovni cítili u nás príjemne.  Na pretekárov ani účastníkov nečakala síce u nás tento rok žiadna novinka, ale snažili sme sa vyvarovať chýb z minulosti. Prístupová cesta sa počas upršaného leta dostala do katastrofálneho stavu a len vďaka pomoci  pracovníkov obecného úradu v týždni pred majstrovstvami bola nakoniec v celkom dobrom stave a zjazdná. Kým minulé leto u nás bolo extrémne suché ,tohtoročné zase upršané, čo znásobilo počet kosení tratí a strelnice, aby tieto časti boli v takom perfektnom stave v akom nakoniec počas víkendu boli. Strelnica je na slovenské pomery a druh súťaží vyhovujúca a nevyskytli sa na nej závažnejšie problémy. Počas oboch dní vládlo priam ideálne počasie. Príjemná teplota a aj vietor temer žiadny. Rozhodcovia a organizátori pracovali najlepšie, ako vedeli a stíhali a  väčšie problémy, ktoré by mali ovplyvniť výsledky pretekárov som nezaznamenal. Ak mal niekto nejaký problém treba nám o tom povedať, aby sme ho do budúcna ak ešte budeme vo Vyhniach  poriadať nejaké biatlonové súťaže odstránili.  V sobotu sa  na štart postavilo až dvadsať osem prípravkárov vo vložených pretekov a to nám ešte čas ich pretekov kolidoval s oslavou, ktorá sa konala na námestí dole v obci. Myslím, že o budúcnosť slovenského biatlonu sa nemusíme obávať.

Mňa už tradične skôr trápi súčasnosť. Už opäť a to už neviem koľký krát naše súťaže obišli až na tri výnimky reprezentačné družstvá Slovenska. Je smutné, že nevieme zladiť kalendár štyroch letných víkendov a hlavne majstrovstiev Slovenska  z ich prípravou na hlavnú zimnú sezónu. Naša mládež potom nemá možnosť vidieť svoje vzory a nám organizátorom sa ťažko zháňajú financie, keď sú súťaže bez reprezentačných družstiev. Lebo, či sa nám to páči, alebo nie, tak potencionálnych partnerov podujatí, ale aj širokú verejnosť najviac zaujíma, či sa do súťaží zapoja aj reprezentačné družstvá  Slovenska.                                                                                                                                                         Aj touto cestou sa ešte raz chcem v mene klubu biatlonu Vyhne poďakovať všetkým, čo pomohli zorganizovať tieto preteky na takej úrovni, ako nakoniec prebehli. Poďakovanie patrí SZB a jeho partnerom, ďalej partnerom klubu biatlonu Vyhne: obci Vyhne, spoločnosti Chemcomex, pivovaru Steiger, hotelu Sitno, či spoločnosti Hubert. Dobrú prácu odviedli aj rozhodcovia a organizátori. Myslím, že každý mohol od nás odchádzať s pocitom, že bol účastníkom pekného športového podujatia.

Tak, ako som už spomínal vyššie uvidíme, či budeme u nás poriadať súťaže v biatlone aj v ďalšom období, pretože  nie je to nič jednoduché a na ich prípravu a realizáciu je potrebné zapojiť veľké množstvo ľudí. Aj v našom klube je množstvo členov, ktorí ochotne pomôžu ,ale je ich z roka na rok menej.  Veľká vďaka patrí aj pretekárom, trénerom a členom výboru, ktorí odviedli najviac prác pri záverečnej príprave areálu.

Po športovej stránke sme, ako klub obstáli podobne ako minulí rok aj keď  najmä v žiackych kategóriách trochu stagnujeme. Dôležité je však, aby sa naši pretekári presadili najmä v blížiacej sa hlavnej zimnej sezóne 2016/2017. Či už v domácich súťažiach, alebo dorastenci aj v medzinárodnom merítku v reprezentačných družstvách Slovenska.

Záverom ešte raz veľké ďakujem všetkým, čo sa pričinili o úspešné zorganizovanie pretekov v letnom biatlone. Ak som na niekoho zabudol tak sa ospravedlňujem.

 

                                                               Igor Luptovský – predseda KB Vyhne a riaditeľ pretekov