< Predchádzajúca novinka
16.03.2017 19:22

Zimná kalokagatia 2017

V dňoch 14.-15. februára sa na Štrbskom plese uskutočnili súťaže olympiády detí základných škôl Slovenska v biatlone, behu na lyžiach, zjazdovom lyžovaní a snowboarde.


V spoločnosti žiakov z 93 základných škôl z celého Slovenska a v biatlone aj Ruska sa predstavilo aj šesť biatlonistov nášho klubu, pričom päť z nich reprezentovalo ZŠ vo Vyhniach a Monika Dodoková svoju školu v Žiari nad Hronom. Bol to ôsme stretnutie detí a mládeže. Kým predchádzajúce ročníky sa konali prevážne v Spišskej novej Vsi a okolí, teraz  všetky súťaže prebehli v areáli snow na Štrbskom plese. V stredu na obed sa uskutočnili dvojčlenné štafety, kde v každej štafete mohli štartovať  len žiaci jednej školy, takže na štart neboli pripustené miešané štafety. My sme mohli postaviť dve štafety v kategórii najmladších žiakov (kategórie boli o rok posunuté oproti klasickým kategóriám v biatlone). Naša štafeta Andrej Durčák a Adam Halvoník zvíťazila pred druhou našou štafetou Radoslav Repiský s Michalom Štefankom. Po týchto pretekoch sa uskutočnilo slávnostné zahájenie celej kalokagatie, pričom olympijskú zástavu niesli bývali olympionici Viera Klimková, Ján Klimko, Jozef Kovařík a Ľubomíra Iľanovská a oheň zapálil náš medailista Pavol Hurajt. Večer pod umelým osvetlením sa uskutočnil CROSS – COUTRY CROSS (XCX). Beh na lyžiach klasickou technikou s terénnymi nerovnosťami a stanovenou disciplínou, ktorou bol hod loptičkou na cieľ, ale aj streľba zo vzduchovky na terč. Toto bola spoločná súťaž biatlonistov a bežcov na lyžiach a 6 kategóriách sa na štart postavilo skoro 200 súťažiacich. Naši pretekári sa museli popasovať s behom klasickou technikou. Najviac sa darilo Monike Dodokovej, ktorá obsadila deviate miesto.

Na druhý deň na biatlonistov čakal  rýchlostný pretek už podľa nám známych pravidiel. Z chlapcov skončil na šiestom mieste najlepšie Andrej Durčák. Rovnakú priečku medzi najmladšími dievčatami obsadila Klárka Lepeňová. Školskou majsterkou Slovenska sa stala v stredných žiačkach naša Monika Dodoková reprezentujúca svoju školu v Žiari nad Hronom.

Aj keď medaile nás potešili v tejto súťaži nešlo len o to. Na jednom mieste sa mali možnosť stretnúť športovci štyroch zimných športov a mohli zažiť teda niečo ,čo sa dosť podobá na olympiády, ktoré poznáme z televízie.