< Predchádzajúca novinka
12.12.2017 16:08

Junior IBU CUP Obertilliach 9.-10.12.2017

V rakúskom Obertilliachu sa konalo prvé kolo juniorského IBU CUP-u. Na základe nominačných pretekov počas prvého reprezentačného sústredenia na snehu vo švédskom Idre sa na decembrové kolá tohto juniorského „svetového“ pohára nominovali 4 najlepší z kategórie juniorov a kadetov.


V pôvodnej zostave sme mali z nášho klubu len Mateja Lepeňa, ale keďže Matej Baloga nakoniec absolvuje program mužských IBU CUP-ov, zostavu 4 pretekárov doplnil aj náš ďalší pretekár  kadet Samuel Hubač.

Všetci štyria nominovaní vycestovali do Obertilliachu už 30.11. kde absolvovali spolu s reprezentačným trénerom Marekom Matiaškom sústredenie, na záver ktorého sa zúčastnili spomínaného I. kola Junior IBU CUP. Na štart sa postavilo v juniorskej kategórii počas oboch dní vyše 132 resp. 138 pretekárov z 35 krajín!!! Nikto z našich pretekárov nemal doteraz možnosť súťažiť s takouto početnou konkurenciou skúsenosti.

Zrejme práve nervozita z takejto konkurencie spôsobila, že obaja naši zástupcovia ďaleko zaostali za svojimi bežeckými schopnosťami a v preteku bežali minimálne o minútu pomalšie ako sú ich aktuálne možnosti. Nakoniec Matej Lepeň obsadil 91. a 80. miesto a Samuel Hubač 74. a 106. miesto. Treba však povedať, že ani výkon na hranici ich súčasných bežeckých možností by nestačil na razantnejší prienik do prvej päťdesiatky výsledkovej listiny.

Všetkým našim pretekárom chýba dlhoročná systematická príprava podchytená pravidelným dvojfázovým tréningom vo väčších skupinách s kompletným technickým zabezpečením. Tento nedostatok sa dá v slovenských podmienkach vyrovnať jedine totálnym individuálnym nasadením v tréningu na úkor všetkých ostatných oblastí – počnúc školou a končiac akýmkoľvek voľnom – a toto žiaľ chýba všetkým našim pretekárom.

Obaja pretekári sa presunuli z rakúskeho Obertilliachu do talianskeho Ridnaun, kde sa v termíne 15.-16.12. bude konať druhé kolo Junior IBU CUP a tu sa pokúsia aspoň raz dostať do prvej päťdesiatky