< Predchádzajúca novinka
05.03.2018 08:04

Šprintom a stíhacími pretekmi skončili MS v estónskom Otepää

Rýchlostnými pretekmi sa mládežnícky šampionát prehupol do svojej druhej polovice. V šprinte sa chceli presadiť najmä pretekári, ktorí sú rýchli na trati. Žiaľ ani jeden z našich zástupcov klubu na MS nepredviedol taký bežecký výkon, ktorý by dával nádej na výrazný výsledok, ale boli rozhodnutí zabojovať.


Prvý sa predstavil Samuel Hubač a predviedol veľmi slušný bežecký výkon a bezchybnú položku v ležke. Žiaľ na stojke minul až 3 terče, čo ho odsunulo na 51. miesto. Dostal sa však do stíhačky a pri vyrovnanejších streľbách by sa mohol v stíhačke výraznejšie posunúť v poradí dopredu.

Juniori mali šprint na programe v piatok a všetci sme verili, že zložia reparát za nevydarené individuálne preteky. Podarilo sa to však čiastočne len Róbertovi Valentovi, ktorý po veľmi dobrej streľbe 0, 1  a 53. bežeckom čase obsadil 45. miesto a takisto ako deň predtým Samuel Hubač, sa nominoval do nedeľňajších stíhacích pretekov. Bohužiaľ ďalší naši dvaja juniori  - Matej Lepeň a Samuel Závalec – opäť zopakovali slabý výkon z predchádzajúcich pretekov a po veľmi slabom behu a zlej streľbe (obaja zhodne 3,2) – obsadili až 74., resp. 82. miesto. Ani jeden z nich sa nenominoval do stíhacích pretekov a pre oboch šampionát skončil.

Nedeľné stíhacie preteky priniesli opäť veľmi pekný výkon Samuela Hubača  - 34. bežecký čas a streľba (1, 0, 2, 1) znamenali výrazný posun vpred a zo štartovacej 51. pozície sa prepracoval až na konečné 38. miesto. Naopak Róbert Valenta zopakoval strašidelnú streľbu z vytrvalostných pretekov a keďže až 11 netrafených terčov „podporil“ veľmi slabým behom, obsadil až 59. miesto.

 

Majstrovstvá sveta sa skončili a výkony našich pretekárov bude potrebné podrobnejšie zanalyzovať a vyhodnotiť celoročné úsilie. Samuel Hubač sa na MS postupne zlepšoval, dosiahol veľmi slušné umiestnenia, ktoré sú prísľubom do ďalších rokov. Neprenikol do TOP 20, ako sa to v každých pretekoch podarilo jeho kolegovi z reprezentácie – Tomášovi Sklenárikovi, ale má pred sebou ešte 2 roky v juniorských kategóriách a potenciál to dosiahnuť možno už na budúci rok.

Matejovi Lepeňovi sa podaril prienik do TOP20 na vlaňajších MS v Osrblí a chcel na tento výsledok nadviazať aj tento rok už v junioroch. Po dobrej letnej príprave však nasledovala sezóna plná chorôb a slabých výkonov. Narušená psychická pohoda sa odrazila aj na jeho streľbe a kalich horkosti si dopil až na týchto MS, kde predviedol najslabšie výkony celej sezóny.

Róbert Valenta sa postupne dostával do slušnej bežeckej formy, ktorá vyvrcholila na ME v Pokljuke. Žiaľ MS ho zastihli v útlme a pekná streľba z rýchlostných pretekov bola jeho jediným svetlým okamžikom na týchto MS.

Od Samuela Závalca sa po problémoch v letnej príprave nečakal dobrý beh, ale podržať ho mala veľmi dobrá streľba, keďže je najlepším strelcom v juniorskej reprezentácii. Avšak streľby, ktoré predviedol na MS boli horšie ako sme u Samuela zvyknutí a v kombinácii s nevýrazným behom to nemohlo stačiť na lepšie výsledky.

Pre posledných dvoch menovaných to bol posledný šampionát v juniorských kategóriách a uvidíme ako sa bude vyvíjať ich biatlonová kariéra medzi mužmi. Matej Lepeň bude mať poslednú možnosť urobiť  prenikavý výsledok v junioroch na budúcoročnom domácom šampionáte, kde už bude spolu so Samuelom Hubačom. Príprava oboch bude smerovať práve k tomuto šampionátu a verme, že dopadne výrazne lepšie ako tento rok v estónskom Otepää.