< Predchádzajúca novinka
09.02.2019 20:19

MS v Osrblí z pohľadu účasti našich pretekárov

Ako sme už písali v predchádzajúcich článkoch, náš klub mal na práve skončených MS juniorov a kadetov veľmi početné zastúpenie v radoch rozhodcov a zároveň naši bývalí športovci tvorili celý servisný tím našej reprezentácie. Žiaľ medzi športovcami sme mali len jediné zastúpenie – Mateja Lepeňa v kategórii juniorov.


KB Vyhne je schopné pripravovať svojich pretekárov do skončenia kategórie dorastu, t.j. do 18 rokov, ale žiaľ na prípravu starších pretekárov nemáme ani snehové ani materiálne podmienky. Vo svete už má väčšina juniorov profesionálne zázemie a tí najlepší behajú nielen európske ale aj svetové poháre. Ak sa pred niekoľkými rokmi dalo presadiť aj z našich „slovenských“ podmienok, dnes to už žiaľ neplatí. Jednoducho bez každodennej dvojfázovej prípravy, pravidelnom komplexnom tréningu (beh spájaný so streľbou) vedenom profesionálnymi trénermi to žiaľ už v kategórii juniorov nie je možné.

 Aj preto sa naši pretekári dostali po vlaňajšej sezóne do fázy, keď sa museli rozhodnúť ako budú pokračovať s biatlonom ďalej. Na posledných 2 majstrovstvách sveta sme mali ešte po 4 pretekároch medzi kadetmi a juniormi a na prvý pohľad sa javí účasť jedného ako veľký neúspech.

 Samuel Závalec sa rozhodol po vlaňajšej sezóne ukončiť svoju pretekársku činnosť, ísť študovať na VŠ a bol práve jedným z členov servisného tímu.

Matej Lepeň a Róbert Valenta takisto študujú na VŠ, prešli pod iného trénera v DUKLE Banská Bystrica, kde sa vytvoril tzv. B-tím mužov, ale ako sa ukázalo, tento projekt nebol celkom ideálne organizačne zvládnutý a ani ich príprava neprebiehala bez problémov. Okrem toho Matej Lepeň sa počas celého roka boril so zdravotnými problémami, ktoré pretrvávali ešte so zimy 2018.

 A jediným pretekárom, ktorý zostal trénovať v domácich podmienkach bol najmladší – tento rok maturujúci – Samuel Hubač. Jeho príprava bola kombináciou individuálneho tréningu a reprezentačných sústredení. V prípravných pretekoch sa ukazoval vo veľmi dobrom svetle, dokonca vyhral decembrové nominačné preteky na juniorské európske súťaže, ale z bojov o miestenku na MS začiatkom januára ho vyradili choroba a ročný tréning vyšiel nazmar...

Keďže účasť na MS mali dvaja najlepší slovenskí juniori – Baloga a Sklenárik – istú, o zvyšné 2 miestenky na MS bojovali aj dvaja naši zverenci  - Matej Lepeň a Róbert Valenta. Nakoniec, prekvapivo po roku plnom chorôb sa na MS nominoval Matej Lepeň a Čierny Peter zostal v rukách Róberta Valentu.

Matejovo pôsobenie na MS určite nebolo ideálne, ale po spomínaných chorobách sa dobré výsledky ani nedali čakať. Preto postup do stíhacích pretekov kde obsadil 51. miesto a hlavne 10. miesto štafety sú napriek tomu celkom pozitívne. Podrobné sumáre k jednotlivým pretekom už určite priaznivci biatlonu sledovali na www.biathlon-info.sk

 

Sezóna sa zďaleka nekončí:

Po MS nás čakal krátky oddych a už sa bojuje a rozbiehajú ďalšie medzinárodné súťaže.

Michaela Hubačová sa nominovala na Európsky olympijský festival mládeže EYOF v Sarajeve 10-15.2.2019.

Róbert Valenta sa v začiatkom marca zúčastní Svetovej zimnej univerziády v ďalekom ruskom Krasnojarsku a Matej Lepeň so Samuelom Hubačom bude koncom februára bojovať o účasť na ME juniorov v nórskom Sjusjoen.