< Predchádzajúca novinka
17.03.2019 16:12

M-SR v hladkých behoch na lyžiach – Štrbské Pleso

Len 3 dni po pretekoch Kalokagatia na Štrbskom Plese sa naši žiaci opäť vrátili pretekať na Štrbské Pleso. Tentokrát bojovali na Majstrovstvách Slovenska v hladkých behoch s hromadným štartom vo vytrvalostných disciplínach.


Žiacka časť výpravy, tvorená len 4 žiakmi – Klára Lepeňová, Radoslav Repiský, Adam Halvoníka a Juraj Glezgo, prišla do dejiska už v piatok, aby sa mohli zúčastniť slávnostného otvorenie Majstrovstiev a zároveň mať  možnosť si pozrieť trate už v piatok. Pekné počasie, avšak veľmi náročné trate v kombinácii - pre našich žiakov aj netypickými dĺžkami - mali na druhý deň skutočne preveriť ich kondíciu.

Slávnostné otvorenie spolu s vystúpením bubeníkov, rozhovormi so všetkými úspešnými bežcami z tejto sezóny a dokonca následnou večerou pre všetkých účastníkov podujatia v preplnenom kultúrnom dome v Štrbe bolo pekným začiatkom tohto výborne zorganizovaného podujatia. Žiaľ pravidlá Slovenskej lyžiarskej asociácie neumožnili štart našich juniorov a mužov, keďže sme len členmi SZB a nie SLA, preto plánovaný príchod juniorskej časti výpravy v sobotu sme museli na poslednú chvíľu zrušiť.

Na druhý deň sa žiaľ ku náročným tratiam pridružil aj veľmi silný nárazový vietor, ktorý premenil veľmi široké trate na úzke chodníky so závejmi a všetci žiaci si museli skutočne siahnuť na dno svojich síl, aby vôbec celú trať absolvovali.

Juraj Glezgo a Adam Halvoník bojovali na 5 km trati s ďalšími 17 rovnako narodenými chlapcami. Juraj po veľkom boji s vetrom obsadil solídne 10. miesto, zatiaľ čo Adam bojoval len o predposledné 17. miesto, ale nakoniec tento boj s traťou zvládol, porazil aspoň jedného súpera a nakoniec 17. miesto doslova vybojoval.

Radko Repiský mal na trati z našich najmenej - len 11 súperov. Žiaľ výkonnostne silnejšia 8 členná skupina sa odtrhla hneď po štarte od zvyšku a Radko bojoval na čele prenasledovateľov. V silnom vetre sa však rozdiel neúprosne zvyšoval a s väčším odstupom za osmičkou najlepších skončil na celkovom 9. mieste. V kategórii dokázal zvíťaziť jeho súper z biatlonových súťaží – Martin Mejtský z Martina.

Klára Lepeňová štartovala v jednej z najpočetnejších žiackych kategórií, keď v štartovom poli bolo až 11 pretekárok z Čiech. Vďaka neúprosnému kľúču, keď pretekári neregistrovaní v SLA stáli na konci štartového pola, aj Klárine postavenie na štarte bolo v úplnom závere. V prvom užšom mieste trate vznikol v strede štartového poľa 29 pretekárok hromadný pád, ktorý úplne zablokoval všetky pretekárky od 10. miesta, takže aj Klára ostala v stáť a bolo po nádejách na dobrý výsledok. Klára síce bojovala, ale jej výkonnosť nie je dostatočná, aby dotiahla túto stratu z úvodu, tak ako sa to podarilo tým najlepším a nakoniec obsadila až celkové 21. miesto. Prvé 2 miesta obsadili nakoniec práve pretekárky z Čiech.

Celý deň vyvrcholil popoludní (už bez tak silného vetra) súťažami dospelých až na 30 kilometrových tratiach, ale už bez našej účasti.