< Predchádzajúca novinka
12.05.2019 07:52

Dvojboj mládeže

Klub biatlonu v Predajnej v spolupráci so ZŠ s MŠ Predajná organizoval v sobotu 11.5.2019 už piaty ročník dvojboja mládeže - netradičné preteky, ktoré sú výborným spestrením prípravy v rozbiehajúcej sa letnej sezóne.


Kombinácia kľudovej streľby a prekážkové hromadné preteky preveria nielen psychickú pripravenosť žiakov, keďže je niečo úplne iné strieľať v kľude bez tlaku a pod tlakom. Následné prekážkové kontaktné preteky preveria hlavne fyzickú pripravenosť, pretože jednoduché prekážky ako napr. 2 kotúle vzad v rámci pretekov po dvoch odbehnutých kilometroch už až také jednoduché nie sú, pretože preveria koordináciu a úplne narušia bežecký rytmus a pretekár sa musí rozbiehať nanovo.

Týchto pretekov sa zúčastnilo 5 našich žiakov. V kategórii 12-13 ročných žiakov Samuel Štefanka a Juraj Glezgo a v 14-15 ročných Andrej Durčák, Michal Štefanka a Klára Lepeňová.

Samuel Štefanka po chorobe s tréningom začal len tento týždeň, preto sa nedalo veľa očakávať v behu, ale keďže vplyv na konečný výsledok mala hlavne streľba a Samuel patrí k najlepším strelcom v svojej kategórii, mohol napriek očakávanému slabému behu dosiahnuť slušné umiestnenie. Z 10 terčov nakoniec zostrelil „len“ 7 a v kombinácii s najpomalším behom, kde ho ešte potrápilo aj koleno nakoniec obsadil celkové slušné 4. miesto.

Juraj Glezgo, pre ktorého to boli posledné preteky v tejto kategórii, mal naopak reálnu šancu na medailu. Juraj je stabilne dobrý bežec a v poslednom čase na tréningoch predvádzal aj výbornú streľbu. Avšak po dobrom nástrele sa mu pred samotným „ostrým“ strieľaním posunuli mieridlá, zostrelil len 1 terč a bol koniec akýchkoľvek nádejí na dobrý výsledok. Príčinu tohto posunutia sa nám nepodarilo odhaliť, ale našťastie Juraj sa nenechal znechutiť a v následnom behu predviedol výborný výkon a o víťazstvo prišiel len vo finiši o 3 sekundy. Potešujúce je, že porazil aj súperov, s ktorými minulý rok ešte nedokázal na trati držať krok! V súčte oboch disciplín síce obsadil až 7. miesto, ale to vzhľadom na problémy pri streľbe nezodpovedá jeho schopnostiam.

Michal Štefanka takisto ako jeho brat je lepším strelcom ako bežcom. Hoci pri generálke na tréningu dokázal zostreliť aj všetky terče, v samotných pretekoch minul 2 terče. Žiaľ na trati mu to dnes vôbec nešlo a celé preteky sa na trati trápil. Nakoniec bol v svojej kategórii najpomalší na trati a celkovo obsadil 7. miesto. Michal však predviedol najlepšiu streľba z našich pretekárov a ako jediný v klube má pomerne dobre zvládnutú streľbu v stoji, takže po zlepšení behu má šancu na dobré umiestnenia počas celej sezóny.

Andrej Durčák dnes predviedol na trati svoj bežecký štandard, keď za najrýchlejším pretekárom zaostal 1 minútu, ale žiaľ na strelnici – hlavne v ležke  - vie strieľať aj lepšie. Až 4 netrafené terče je na Andreja veľmi veľa a môžu ho mrzieť hlavne netrafené rany v ľahu. Sezóna sa ale ešte ani nezačala, takže je dostatok času obidve činnosti zlepšiť.

Klára Lepeňová sa dlhodobo trápi so streľbou v stoji. Zatiaľ čo ležku strieľa väčšinou bezchybne, v stoji sa chcela pokúsiť zostreliť 2-3 terče. Nakoniec nervozita zohrala svoje a dokonca minula jeden terč aj v ľahu a v stoji pribudli ďalšie 3 minuté terče. Našťastie aj súperky chybovali, takže dobrý výsledok nebol stratený, ale „zachrániť“ ju mohol len veľmi rýchly beh. To sa jej nakoniec 100 % podarilo a celú trať sa dokázala držať v skupine so súperkami, ktoré boli vlani ešte oveľa rýchlejšie. Nakoniec dokázala vo finiši dokonca „odskočiť“ svojej najväčšej súperke o druhé miesto, ktoré po výbornom behu nakoniec vybojovala. Klára tak získala pre náš klub jedinú medailu a obsadila celkové 2. miesto.