< Predchádzajúca novinka
08.09.2019 20:44

III. kolo Viessmann pohár a M-SR v hromadných pretekoch v Predajnej

Prvé 2 septembrové víkendy patria vrcholu letnej biatlonovej sezóny – najskôr počas víkendu 7-8.9.2019 sa všetky kategórie stretli v Predajnej, kde v nedeľňajších pretekoch s hromadným štartom sa už bojovalo o tituly Majstra Slovenska a o týždeň neskôr 14-15.9.2019 sa program Majstrovstiev Slovenska skompletizuje rýchlostnými a vytrvalostnými pretekmi vo Vyhniach.


Rýchlostné preteky  - III. kolo Viessmann pohár

Sobotňajšie rýchlostné preteky boli teda poslednou generálkou pred pretekmi Majstrovstiev Slovenska a za zamračeného a upršaného počasia si všetci pretekári – 140 žiakov a 100 dorastencov a dospelých -  mohli otestovať svoju výkonnosť.

V kategórii 12-13 ročných chlapcov náš Samuel Štefanka bežal veľmi rýchlo a bol dokonca najrýchlejší na trati vo svojej kategórii, ale žiaľ veľmi zlá streľba 4, 3 ho odsunula na 6. miesto. Ak sa mu však podarí zlepšiť  streľbu, tak pri jeho bežeckej forme by z toho mohli byť v ďalších pretekoch veľmi pekné výsledky.

Najpočetnejšie zastúpenie má náš klub v kategórii 14-15 ročných chlapcov. Aj naši traja pretekári bežali veľmi dobre, keď na trati patrili medzi rýchlejších pretekárov. Michal Štefanka aj veľmi dobre strieľal (0,1), ale medaila mu unikla len o 0,7 sekundy a obsadil celkové 4. miesto. Andrej Durčák a Juraj Glezgo takisto veľmi slušne strieľali, keď obom zostali len 2 nezostrelené terče a obsadili 7. a 9. miesto. Všetci traja teda skončili v prvej desiatke a nedeľňajšie Majstrovstvá Slovenska mohli pri troche šťastia priniesť  medailu aj v tejto kategórii.

Naše jediné dievča, Klára Lepeňová, v kategórii 14-15 ročných, sa v sobotu trápila nielen na trati ale aj na strelnici. Hoci má natrénované na podstatne lepší výkon, dnes to stačilo po hlavne veľmi zlej streľbe v stoji, kde zostrelila len jeden terč, len na celkové 14. miesto. Hoci generálka pre ňu nedopadla vôbec dobre, vrchol sezóny však ešte len príde, tak treba veriť, že už v ďalších pretekoch dokáže podať výkon,  na ktorý má natrénované.

Jediná zástupkyňa klubu v kategóriách dorast-dospelí bola tento víkend Michaela Hubačová. Michaela od posledných pretekov celé leto tvrdo trénovala a chcela to aj patrične prezentovať. Snáď prílišné chcenie či zodpovednosť a možno nepriazeň počasia jej to prekazili. Do preteku sa riadne rozpršalo Michaela vyštartovala ambiciózne, bežal sa šprint so štafetovou streľbou, Michaela na prvej ležke nechala 3 terče a musela ich dobíjanými nábojmi zostreliť. Nezostrelila a stratila príliš veľa času na trestnom kole a prepadla sa v priebežnom poradí hlboko na koniec štartového poľa. Určite to nepridalo ani síl na trati. V stojke chcela napraviť reputáciu...ale dnes to nebol jej deň a opäť musela použiť náhradné náboje, ktorým sa tiež akosi nechcelo a s druhým náhradným nábojom sa v slušnom lejaku dlho pasovala. Nakoniec, ale odchádzala zo strelnice bez trestného kola no streľba bola dlhá. Aj keď bojovala až dokonca bolo z toho len 9. miesto. Prvá bola Ema Kapustová ŠK Železiarne Podbrezová s bezchybnou streľbou.

Hromadné preteky  - Majstrovstvá Slovenska

Nedeľa nám priniesla nový deň a aj keď dážď stále strašil...až na pár kvapiek bolo príjemné bezveterné počasie ideálne pre beh. V nedeľu začínali program kategórie dorastu a dospelých. Nástrel ukazoval výborné nastavenie mysle a správne predpretekové naladenie. Michaela štartovala v druhom rozbehu a hneď od začiatku sa držala v hlavnej skupine. Prvá ležka za 1, ale žiadna tragédia dnes sa nedarilo viacerým. Na druhej položke 0 a priebežné 2. miesto , čo teda nečakala ani ona. V stoji to trochu pokazila za 2 a musela strácať čas na trestnom kole, ale v poslednej stojke za 1...a vybiehala do posledného kola na 3. mieste. Za ňou ale bežala najlepšie atleticky pripravená pretekárka Barbora Horniaková a na trati ju elegantne predbehla. Miške patrilo zaslúžene 4. miesto. Lepšie boli len Horniaková, Vozárová a Kapustová.

Pri popoludňajších žiackych pretekoch už dokonca vykuklo slniečko a napriek obavám zo silného dažďa bolo na tratiach dokonca horúco...

Samuel Štefanka ani dnes nezvládol streľbu, keď netrafil celkovo až 6 terčov. Žiaľ dnes k tomu nepridal výborný beh zo soboty a preto mu v konečnom poradí patrilo až 10. miesto.

Jeho brat Michal v kategórii 14-15 ročných vyštartoval veľmi ambiciózne, keď na prvú streľbu prišiel v čelnej skupinke. Žiaľ asi prílišné chcenie mu zviazalo ruky a inak stabilnú ležku úplne pokazil, keď zostrelil len jeden terč a bol koniec ambíciám na dobrý výsledok. Síce v stojke už netrafil len jeden terč, ale stačilo to len na celkové 11. miesto. Andrej Durčák dnes opäť odbehol svoj „štandard“   - so streľbou 2,2 obsadil 9. miesto. Andrej určite má na to, aby končil vo výsledkovej listine vyššie, ale musí predviesť svoj skutočne najlepší výkon. Dnes bol z našich najlepší náš najmladší pretekár v tejto kategórii – Juraj Glezgo. Juraj na strelnici netrafil len 3 terče a po streľbe 1, 2 a oproti sobote oveľa lepšom behu, obsadil veľmi pekné 6. miesto.

Klára Lepeňová, v kategórii 14-15 ročných, sa chcela v nedeľu rehabilitovať za pokazenú sobotu. Zlepšila beh a na strelnici predviedla rýchlu a bezchybnú ležku. Na stojke to síce až také dobré nebolo, ale 2 netrafené terče bol veľmi sľubný výsledok. Streľbu mala ako víťazka, ale keďže bežecky ešte nemá na najrýchlejšie pretekárky, obsadila 9. miesto. Ak by dokázala aj o týždeň takto streliť a na trati odbehnúť to, na čo má natrénované, vo Vyhniach by sa mohla dostať do prvej šestky.

Generálka pred domácimi Majstrovstvami Slovenska nám síce medailu nepriniesla, ale všetci naši pretekári môžu a každý to v tejto sezóne už aspoň raz ukázal, že vedia skončiť na „malom pódiu“, t.j. do 6. miesta. Ak by sa vo Vyhniach podarilo niekomu podať svoj optimálny výkon aspoň v jeden deň, určite nejakú medailu nejakú získame. A pred domácou kulisou by to bolo o to krajšie.