< Predchádzajúca novinka
16.09.2019 07:07

Letná sezóna vyvrcholila domácimi Majstrovstvami Slovenska v letnom biatlone vo Vyhniach

Vyše 250 pretekárov v jednotlivých kategóriách vrátane účastníkov z Česka a Maďarska sa postavilo na štart počas dvoch súťažných dní 14-15. septembra a medzi nimi aj deviatka z nášho klubu.


Samuel Štefanka sa zlepšil v behu, ale bohužiaľ sa celú letnú sezónu trochu trápil so streľbou. Bohužiaľ ani na domácich tratiach sa to nezmenilo a hoci nebežal zle, v sobotu po streľbe 3, 3 obsadil celkové 7., ale keďže sa pred neho dostal jeden pretekár z Maďarska a Česka, zo Slovákov skončil 5. V nedeľu streľbu mierne zlepšil, keď strelil 1,2 ale zlepšili sa aj jeho súperi a opäť z toho bolo len celkové 7. miesto (6. miesto zo Slovákov)

Michal Štefanka bol na tom strelecky na posledných tréningoch aj pretekoch oveľa lepšie, ale zrejme šanca dosiahnuť naozaj dobrý výsledok mu trochu zviazala ruky a v sobotu nezostrelil až polovicu terčov a po streľbe 3,2  skončil na celkovom 12. mieste (9. Slovák). Ako jeho brat, aj on v nedeľu streľbu zlepšil a aspoň trochu si napravil chuť, keď po streľbe 1,2 skončil na veľmi slušnom 8. mieste, keď zo Slovákov bol 5. Michal chcel možno dosiahnuť viac, ale oproti minulému roku je to aj tak výrazné zlepšenie.

Andrej Durčák podal v sobotu výborný výkon na strelnici. Aj keď netrafil na strelnici až 4 terče, jeho streľba bola tak rýchla, že časovú stratu 2 netrafených terčov eliminoval priamo časom streľby. Pridal k tomu veľmi pekný beh a skončil zo Slovákov na 3. mieste. Dostali sa pred neho ešte dvaja pretekári z Čiech, takže celkovo obsadil 5. miesto. Veľmi dobrú sobotu žiaľ nedokázal zopakovať v nedeľu a po zlej streľbe 4,3 obsadil až celkové 17. miesto.

Najlepšie Majstrovstvá Slovenska z našich žiakov má za sebou Juraj Glezgo. Na rozdiel od Michala a Andreja bude v tejto kategórii súťažiť aj budúci rok, ale napriek tomu sa vo výsledkoch vôbec nestratil. V sobotu po čistej ležke síce trochu pokazil stojku, ale bežal pomerne rýchlo a po streľbe 0,3 obsadil celkové 8. miesto, keď zo Slovákov bol piaty. V nedeľu si už stojku postrážil a po streľbe 1,1 skončil na celkovom 6. mieste a zo Slovákov skončil na peknom 4. mieste. Z pretekárov narodených v roku 2006 ho v sobotu porazil len jeden pretekár a v nedeľu bol dokonca zo svojich rovesníkov najlepší!

Zatiaľ čo Juraj prežil najlepšie M-SR, naše jediné dievča Klára Lepeňová ma za sebou asi svoje najhoršie Majstrovstvá Slovenska. Asi prílišná snaha dosiahnuť v svojich posledných žiackych pretekoch dobrý výsledok jej zviazala ruky na strelnici. Hoci začala v sobotu veľmi pekne a po rýchlej čistej ležke sa pohybovala v prvej šestke, prišla jej „obľúbená“ stojka, kde zostrelila len 1 terč a prepadla sa až na celkové 15. miesto. V nedeľu sa chcela rehabilitovať za pokazenú sobotu, ale niekedy prílišná snaha škodí. Po pokazenej ležke, kde zostrelila len 2 terče prišla katastrofálna stojka za 5 už z toho nemohlo byť lepšie ako 20. miesto. Klára za so stojkami trápi celú sezónu a hoci ich na tréningu dokáže strieľať rovnako ako chlapci, na to, aby to dokázala aj v pretekoch, si bude musieť počkať do zimy.

 

V domácom prostredí sme sa v kategórií dorast-dospelí ukázali v plnej sile a Michaelu v starších dorastenkách doplnili dvaja juniori Matej a Samuel. V mužoch štartoval za KB vyhne Róbert..ten náš Valenta..))).

 

Ako prvý z našich pretekárov v sobotu aj nedeľu štartoval práve Róbert. V sobotu si to rozbehol ambiciózne a prvé kolo šiel na úrovni Mateja Kazára jediného zástupcu reprezentácie. Bohužiaľ po úplne pokazenej ležke ,za 5 !, už bojoval len o udržanie sa na stupni odmenených. Reparát na stojke bol za 1 a Robo nakoniec dobehol na veľmi peknom 2. mieste. Nedeľný pretek už plne kontroloval bežecky a nebyť zaváhania na druhej ležke mohli by sme povedať, že aj strelecky. Bez ohľadu na tú chybu Robovi patrilo víťazstvo a s bilanciou 0,2,5,2, sa stal majstrom Slovenska  vo vytrvalostnom preteku.

 

Samuel Hubač s Matejom Lepeňom si to kolegiálne rozdali v kategórií juniorov. Keďže víťaz bol viac menej jasný už na štarte chalani bojovali o bedňu a každému sa to podarilo. Sobotný pretek uzavreli chalani v poradí Matej 1,0 na druhom mieste a Samo 0,2 na treťom mieste. Majstrom Slovenska v rýchlostnom preteku sa stal suverén sezóny Lukáš Ottinger zo ŠK Železiarne Podbrezová. Nedeľa mala veľmi podobný priebeh a napriek tomu, že sobotňajší víťaz začal ležku za 4 nakoniec kraľoval aj v nedeľu a odniesol si aj titul Majstra Slovenska vo vytrvalosti. Naši zástupcovia si poradie vymenili a bedňu si vyskúšali v poradí Samo 2,1,0,0 druhé miesto a Matej 2,2,1,1 tretie miesto.

 

Michaela vyštartovala v sobotu ambiciózne a chcela plne využiť výhodu domáceho prostredia streľbu si podržala v lepšej časti štartového poľa a jej primeraným behom nakoniec končila na 6.mieste s bilanciou 2,1. v rámci slovenského poradia na 5.mieste , lebo tretie miesto obsadila pretekárka z Čiech. Nedeľa mohla chutiť podobne a šiesty bežecký čas tomu nasvedčoval bohužiaľ streľba 2,0,2,2, v nedeľu nebola na malé pódium a Michaela skončila v celkovom poradí na 9. mieste (v rámci Svk na 7.mieste). Tak ako v kategórií juniorov aj túto kategóriu po oba dni suverénne ovládla Ema Kapustová zo ŠK Železiarne Podbrezová.

 

Povinné leto skončilo, niektorým odľahlo a všetci tešia sa na tvrdé jesenné zaberačky v rámci amatérskych možností slovenského ,,profesionálneho“ biatlonu...))))