< Predchádzajúca novinka
18.09.2019 06:36

Obhliadnutie sa za majstrovstvami Slovenska a pretekmi olympijských nádejí v letnom biatlone vo Vyhniach

Na štart rýchlostných a vytrvalostných pretekov sa na strelnici Roveň v dňoch 14.-15. septembra postavilo vyše dvestopäťdesiat pretekárov z celého Slovenska, ale aj Česka a Maďarska.


Opäť sme sa počas prípravy  tohto biatlonového víkendu snažili pripraviť všetko tak, aby sa pretekári, ale aj návštevníci nášho areálu na Rovni cítili príjemne. Na pretekárov nečakali žiadne novinky len sme sa už fungujúce veci snažili dotiahnuť, čo najbližšie k dokonalosti. Prístupovú cestu nám pomohli upraviť zamestnanci obecného úradu vo Vyhniach. Bola zjazdná aj ,keď vieme ,že od ideálu má ešte ďaleko. Trate boli zásluhou ich veliteľa, ale aj počasia v ideálnom stave .Strelnica je na slovenské pomery a druh súťaží vyhovujúca a nevyskytli sa na nej až na jeden prípad závažnejšie problémy. Trochu nás pred pretekmi mátala skutočnosť, že nové vzduchovkové sklopky, ktoré zabezpečuje Slovenský zväz biatlonu mali svoju premiéru len týždeň pred našim víkendom v Predajnej, ale nakoniec vďaka šikovnosti našich organizátorov a rozhodcov sa žiadny problém nevyskytol. Po mnohých rokoch sme na strelnici z dôvodu zvýšeného počtu štartujúcich zmenili usporiadanie stojanov na strelnici. I keď najmä v sobotu to nie každý pochopil na prvý krát výsledky to neovplyvnilo a výpravy sa s tým vysporiadali obstojne. Počas oboch dní vládlo priam ideálne slnečné počasie. V sobotu pofukoval slabý vietor a v nedeľu bolo bezvetrie. Rozhodcovia a organizátori pracovali najlepšie, ako vedeli a nezaznamenal som problémy, ktoré by mali ovplyvniť výsledky pretekárov.  V sobotu  sa po pretekoch žiakov na štart postavilo aj tridsaťjeden prípravkárov  a z chuti si zasúťažili vo vložených pretekoch a na konci každý z nich odišiel s nejakou cenou.

Keďže preteky boli v kategóriách dorastu zároveň aj pretekmi olympijských nádejí V4 zavítali k nám aj reprezentačné družstvá z Čiech a Maďarska, ako aj výpravy bežných klubov z týchto krajín.

Účasť  reprezentačných družstvá Slovenska mužov a žien bola už "tradičná“. Čiže žiadna. Len  v sobotu štartoval už asi ex reprezentant Matej Kazár. Na otázku, kde má mládež  vidieť v akcii svoje vzory ja neviem zodpovedať a to ,ako sa nám organizátorom zle zháňajú financie, keď sú súťaže bez reprezentačných družstiev už radšej neriešim.

 

Aj touto cestou sa ešte raz chcem v mene klubu biatlonu Vyhne poďakovať všetkým, čo pomohli zorganizovať tieto preteky na takej úrovni, ako nakoniec prebehli. Nedá sa vymenovať každého (a neurobím to menovite nie preto, že by som nechcel a nevážil si ich prácu, ale preto aby som na niekoho nezabudol), lebo aj keď sa do prípravy  zapojilo len pár ľudí  v čase pretekov ich bolo v akcii okolo päťdesiat. Či to už boli rozhodcovia na štarte, tratiach, trestnom kole, strelnici, alebo výpočtovom stredisku, technická čata, ktorá pripravovala nástrelné terče a strelnicu, ženy v cieli s čajom, zvukár, alebo bufetárky s kuchármi starajúce sa o to, aby nikto netrpel smädom, alebo hladom.  Poďakovanie patrí Slovenskému zväzu biatlonu  a jeho partnerom, ďalej partnerom klubu biatlonu Vyhne: obci Vyhne, pivovaru Steiger, hotelu Sitno, COOP jednote, či Vodnému raju. Všetci odviedli dobrú prácu, ktorú ocenili všetci účastníci. Myslím, že každý odchádzal od nás s pocitom, že bol účastníkom pekného a kvalitne zorganizovaného športového podujatia.

Po športovej stránke sme, ako klub obstáli rovnako obstojne, čo zhodnotili naši tréneri vo svojich  článkoch. Na pretekárov teraz čaká príprava na blížiacu sa hlavnú zimnú sezónu 2019/2020.

Záverom ešte raz veľké ďakujem všetkým, čo sa pričinili o úspešné zorganizovanie pretekov v letnom biatlone.

 

Igor Luptovský –predseda Klubu biatlonu Vyhne a riaditeľ pretekov