< Predchádzajúca novinka
27.08.2020 14:36

Letné biatlonové preteky začali v Osrblí.

Veľmi netradične až v polovici augusta, sa kvôli corona vírusu konalo prvé kolo VIESSMANN – pohára v letnom biatlone 2020 pre všetky vekové kategórie


Tieto preteky boli zároveň premiérové pre našich troch dorastencov, ktorí len koncom júna dostali malorážku prvý krát do ruky. Začiatky vo „veľkom“ biatlone s malokalibrovkou sú vždy ťažké a streľby zďaleka nie sú také, na aké boli pretekári zvyknutí so vzduchovky.

Prechod do malorážky je atypický aj tým, že v kategórii je len jeden ročník.  V doraste väčšinou nepokračujú všetci žiaci, čo skončili vzduchovku – či už nemajú podmienky na malorážku, nemajú pušku, alebo jednoducho len idú na strednú školu a biatlonu sa už nechcú ďalej venovať. V doraste už začína biatlon „bolieť“ a je čoraz náročnejšie zladiť prípravu so školou a inými záujmami. Toto sú všetko dôvody, prečo počty v tejto jednoročníkovej kategórii sú väčšinou najmenšie – hoci práve ročník 2005 je u dievčat veľmi početný a toto pravidlo tento rok výnimočne neplatilo. Na štarte sa objavilo 12 dievčat a 8 chlapcov z ročníka 2005.

Klára Lepeňová obsadila obidva dni 7. miesto. V sobotu bol viac rozhodujúci beh a Klára zatiaľ nedokáže konkurovať najlepším bežkyniam v ročníku. Streľbu v ľahu zvládla za veľmi krátky čas veľmi dobre a v preteku ju dokonca dokázala „vyčistiť“ , nešla žiadny trestný okruh, ale horšia stojka za 3 a hlavne beh nestačil na lepšie ako 7. miesto.  V nedeľu to bol pre všetkých v tejto kategórii prvý pretek zo 4 streľbami. Po dvoch výborných „ležkách“ bola Klára dokonca priebežne na 2. mieste, ale potom sa prejavil jej slabší beh a hlavne veľmi zlé stojky za 4 a opäť skončila len na 7. mieste.

Michal Štefanka skončil obidva dni na 4. mieste. V sobotu mal druhú najlepšiu streľbu – 2, 2 – ale podobne ako u Kláry, aj jeho slabší beh odsunul na 4. miesto a ešte tomu trochu „pomohol“ najväčší favorit kategórie, ktorý neodbehol potrebný počet trestných kôl a dostal penalizáciu 2 min. V nedeľu naopak  začal s horšími ležkami, ale lepšie stojky a obzvlášť posledná, kde minul len jeden terč mu pomohla obhájiť sobotňajšie 4. miesto.

Andrej Durčák sa zatiaľ najmenej zžil s malorážkou a v kombinácii s prekonanou chorobou sa nedali čakať dobré výsledky. V sobotu po veľmi zlej streľbe – 3, 5 – obsadil až 7. miesto. V nedeľu to už bolo na strelnici mierne lepšie a strieľal všetky položky rovnako – za 3 – dobehol hneď za Michalom na celkovom 5. mieste.

V termíne 19-25.8. čaká dorastencov sústredenie v Osrblí, kde sa zameriame na dobehnutie zameškaných tréningov kvôli chorobám a hlavne streľbe po zaťažení, aby na ďalšom kole Viessmann pohára vo Vyhniach sme už boli bližšie k medailám.

 V netradičnom termíne si odbili svoju premiéru aj Vyhnianske  ,,biatlončatá,,. Po hodinách tréningov, stovkách skokov a desiatkach kilometrov prišla prvá previerka. Všetci štyria nováčikovia si ňou prešli hneď v žiackych kategóriach , všetci až na Richarda držali prvý krát vzduchovku v máji a všetci si museli zaplatiť svoju nováčikovskú daň. Niekto sa naľakal štartu, niekto zabudol počítať...prípadne si odbehol viac ako bolo treba, ale to všetko si treba prejsť a dostať sa cez nervozitu prvého preteku. Naši mladí to zvládli , po rozpačitej sobote ukázali bojovnú nedelu.

Eliška Benedeková štartujúca v žiačkach A, strieľajúca so starou TAUkou kde strácala na strelnici  cca minutu naviac oproti súperkám v sobotu skončila vďaka výbornému behu na krásnom 4. mieste a v nedeľu na 8. mieste.

Karolína Benčová štartujúca v žiačkach B, strieľajúca už dve položky v ľahu (inak najlepšia strelkyňa z tréningov) zaváhala práve na strelnici a minutová prirážka za nevystrelený náboj ju odsunula až na 15.miesto v sobotných šprintoch. V nedeľu si však Karolína napravila chuť , pretek s hromadným štartom absolvovala s bilanciou 2,1 a skončila na peknom 6.mieste.

Chlapčenské duo Samuel Apfel a Richard Repiský, nerozlučné na tréningoch , bojovali spolu v kategórií žiaci B. Sobota chlapcom nevyšla a ako som spomínal Samko po spackanej streľbe a Riško po nezmyselnom kole navyše vymetali chvost štartového poľa na 21. a 24.mieste. V nedeľu ale zabojovali. Samuel dal svoju životnú streľbu 2,2 (zatiaľ jedinú)... a spojil ju so slušným behom čo ho vynieslo na 8. miesto. Richard so streľbou 3,1 ale trochu slabším behom skončil na 13.mieste.

Posledné želiezka v ohni  v kategórií starších žiakov C boli Juraj Glezgo a Samuel Štefanka. Juraj si sobotný rýchlostný pretek rozbehol trochu pomalšie, ako sám hovorí sedia mu skôr vytrvalosti, ale svojou najlepšou streľbou v kategórií 1,1 sa mu podarilo obsadiť výborné 3. miesto. V nedeľu pri hromadnom štarte zaváhal na stojke a s bilanciou 1,2 obsadil 5. miesto. Samuel bežal túto kategóriu prvý krát a v oboch pretekoch bolo viditeľné, že konkurencia je veľká. V sobotných šprintoch obsadil so streľbou 2,1 presnú polovicu štartového poľa 10. miesto. V nedeľu s bilanciou 2,2 12. miesto.

Celkovo ale môžeme zhodnotiť naše účinkovanie v kategórií žiakov na prvých pretekoch sezóny ako úspech. Pretekári si prešli krst ohňom a ukázali že vedia zabojovať. Teraz už len vydržať v nasadenom tempe prípravy a pomaly stupňovať výkony. Určite sa všetci tešia na účinkovanie v domácom prostredí 5-6. septembra.