< Predchádzajúca novinka
09.09.2020 22:44

Pekný biatlonový víkend vo Vyhniach.

Počas prvého septembrového víkendu sme v priam ideálnom počasí zorganizovali na našich tratiach a strelnici druhé kolo Slovenského pohára v letnom biatlone.


V dorasteneckých a juniorských kategóriách to boli zároveň preteky olympijských nádejí. I keď s dodatočnými hygienickými opatreniami, ale predsa sa nakoniec všetko uskutočnilo v plnom rozsahu. Len pretekári z Maďarska nakoniec nemohli pricestovať, takže slovenským pretekárom robili výbornú konkurenciu len pretekári z Česka. Na štart rýchlostných pretekov a rýchlostných pretekov s 5 sekundovými štartami sa v kategóriách prípraviek, žiakov, dorastu a seniorov postavilo 304 pretekárov z 35 klubov z dvoch krajín. Keďže celý svet od jari bojuje s celosvetovou pandémiou menil sa aj kalendár súťaží SZB. Súťaže sa mali pôvodne konať na konci júna a ani teraz sme až do poslednej chvíle nevedeli ,či sa vôbec uskutočnia. Areál sme, ako vždy pripravili najlepšie, ako sa dalo a keď nám pomohlo aj počasie všetko z pohľadu organizátora vyšlo na jednotku. Aj spätná väzba od jednotlivých výprav bola pozitívna. Rozhodcovia pracovali zodpovedne, takže až na maličkosti všetko bolo v poriadku. Viac k hodnoteniu pretekov neskôr.

Naši traja zástupcovia v dorasteneckých kategóriách chceli domáce trate využiť na posun vo výsledkovej listine a oproti I. kolu sa hlavne priblížiť bežecky ku najrýchlejším vo svojich kategóriách. Andrejovi Durčákovi domáce trate naozaj vyhovovali a obidva dni sa bežecky zaradil hneď za troch najlepších Martinčanov, teraz už štartujúcich za ŠKP B. Bystrica. Bohužiaľ jeho výsledky na strelnici mu neumožnili sa pobiť o medailu. V sobotu trafil len 3 terče z desiatich a obsadil konečné 9. miesto, pričom sa pred neho dostali aj 3 pretekári z Čiech, takže zo Slovákov skončil 6. V nedeľu sa mierne polepšil, zostrelil 4 terče, ale stačilo to len na posun o jedno miesto - v slovenskom pohári obsadil 5. a celkovo 8. miesto. Hoci Michal Štefanka bol na trati obidva dni pomalší ako Andrej, predsa len v sobotu obsadil vďaka lepšej streľbe 2, 3 konečné 8. miesto a skončil tak hneď pred Andrejom. V nedeľu strelil bohužiaľ rovnako zle ako Andrej a keďže bežal pomalšie, nakoniec to stačilo len na konečné 10. miesto. Obidva dni sa pred neho dostali všetci traja českí reprezentanti, takže v slovenskom pohári obsadil 5., resp. 7.miesto. V Osrblí sa bežecky veľmi trápila naša jediná dorastenka Klára Lepeňová. Vo Vyhniach to bolo už bežecky výrazne lepšie a keďže na strelnici predviedla v nedeľu - na jej kategóriu – solídny výkon 1, 3 – skončila hneď za 2 českými reprezentantkami na celkovom 9. mieste a v slovenskom pohári 7. mieste. V nedeľu na trati asi prekvapila aj samú seba a pri kontaktnom behu sa presvedčila, že dokáže bežať aj s oveľa rýchlejšími súperkami. Keď k tomu pridala dobrú streľbu 1, 2 obsadila v slovenskom pohári 4. a celkovo 5. miesto. Prvej dorasteneckej medaily v slovenskom pohári sme sa vo Vyhniach nedočkali, hoci Kláre chýbalo v nedeľu k medaile len 16 sekúnd. Musíme veriť, že o týždeň na III. kole sa už podarí chlapcom aspoň jeden deň dobre zastrieľať a Klára sa dokáže ešte posunúť o jednu priečku a konečne prinesieme z Predajnej nielen jednu vytúženú medailu v dorasteneckej kategórii. Ak by sa to podarilo v nedeľňajších pretekoch, ktoré sú už zároveň aj Majstrovstvami Slovenska v hromadných pretekoch, bolo by to o to krajšie.

Naša biatlonová omladina mala po Osrblí ďalšiu, teraz však domácu premiéru. V sobotu sa prvý krát postavila na štart v prípravke aj Veronika Škvarková.Či to bolo tréningom, alebo len šťastie nováčika sa asi nedozvieme,ale v každom prípade svoju premiéru začala veľmi dobre, keď nezostrelila len jediný terčík a slušným behom skončila na 12. priečke. V štartovom poli sa nestratila.

V žiačkach A sa predstavila v domácom prostredí Eliška Benedeková  výborným behom a pre ňu ešte úspešnou streľbou za 3 skončila na veľmi peknom 2.mieste.

Naši žiaci B si na strelnici počínali tiež prekvapivo dobre .Je pravda, že majú najťažšiu a najviac obsadenú kategóriu až 26 pretekárov, ale obaja bojovali. Richard Repiský so streľbou 1,1 a slabším behom obsadil 15.miesto a Samuel Apfel so streľbou 2,0 sa prebojoval až do prvej 10ky a skončil na 8.mieste. V úspechoch pokračovala aj žiačka B Karolína Benčová.V sobotu streľba naozaj vychádzala, a Kaja s 0,0 vybehla 3.miesto. Asi tomu ani sama nechcela veriť. Žiaci C Juraj Glezgo a Samuel Štefanka sú na domácich tratiach už starý harcovníci a doma určite chceli ukázať čo dokážu. Juraj so streľbou 2,1 vybojoval malé pódium a Samko s 0,2 a trochu slabším behom 7. miesto.

V nedeľu bolo teda treba potvrdiť že to nebola náhoda a obhájiť sobotňajšie pozície. Bohužial šťastie na tento víkend sme si asi vyčerpali. Eliška bojovala ako lev no streľba za 4 ju odsunula presne na to číslo 4.miesto (malé pódium). Len málo stačilo a bola by minimálne tretia. Od tretieho miesta ju delilo 18 sekúnd čo je v jej prípade jeden zostrelený terč. Škoda. Samo s Richardom sa nechali uniesť záludnosťou stíhačky , čo sa im vypomstilo na strelnici. Samo s bilanciou 3,4 skončil na 19. mieste a Richard so 2,4 na 21.mieste. Treba aj takúto skúsenosť pre ich pretekársky rast. Karolína ako jediná držala strelecký priemer zo soboty 1,1 , ale bežecky to už nebolo tak živé a konkurencia tiež dobre strelila, obhájila malé pódium 5.miesto. Juraj so Samkom sa tiež strelecky trápili.Nedeľa proste Vyhniam nepriala, Juraj s 1,5 skončil na 10.mieste a Samko s 4,1 až na 15. mieste.

Nevadí, máme ešte dve kolá. Po štatistike z predchádzajúceho kola a kontrolných pretekoch môžeme skonštatovať , že forma rastie a odstupy od najlepších sa skracujú.

Tešíme sa na Predajnú a opäť snáď na nejaké to pódium.