< Predchádzajúca novinka
02.09.2021 18:47

Obhliadnutie sa za Slovenským pohárom, majstrovstvami Slovenska a pretekmi olympijských nádejí v letnom biatlone vo Vyhniach

V prihláškach z 36 klubov a letnej reprezentácie Česka sa objavilo 322 mien. Na strelnici Roveň sa v sobotu 28.augusta v rýchlostných pretekoch súťažilo v poslednom kole Slovenského pohára a v nedeľu 29. augusta o prvé majstrovské tituly vo vytrvalostných pretekoch.


Aj keď s hygienickými opatreniami sa súťaže uskutočnili v plne naplánovanom programe. Opäť sme sa počas prípravy  tohto biatlonového víkendu snažili pripraviť všetko tak, aby sa pretekári, ale aj návštevníci nášho areálu na Rovni cítili príjemne. Na pretekárov nečakali žiadne novinky, ale pekne a zodpovedne pripravený areál so všetkým ,čo si letný biatlon vyžaduje. Trate boli zásluhou prípravy, ale aj počasia v perfektnom stave .Strelnica fungovala a nevyskytli sa na nej závažnejšie problémy. Na strelnici bolo už tretí rok zmenené usporiadanie stojanov na zbrane a vlani pribudol prebehový pás po štarte, aby sme sa vyhli nepochopeniu pohybu po strelnici, ktoré v minulosti  trápilo pretekárov. Tento rok sme z tohto dôvodu  ani jeden problém, či diskvalifikáciu. Počas oboch dní vládlo napriek predpovediam príjemné počasie počasie, ktoré pokazil trochu len dážď v závere nedeľňajších pretekov žiakov, čo však vôbec neovplyvnilo regulárnosť. Rozhodcovia a organizátori pracovali zodpovedne a nezaznamenal som problémy, ktoré by mali významnejšie ovplyvniť výsledky pretekárov.  V sobotu  dospelácke  a žiacke preteky predelili súťaže prípraviek. Na štart štyroch  prípraviek  sa postavilo 53 detí, ktoré strieľali z laserových zbraní. Tieto sú ideálne na manipuláciu a popritom majú všetci rovnaké podmienky.

Keďže preteky boli v kategóriách dorastu zároveň aj pretekmi olympijských nádejí  zavítalo k nám aj reprezentačné družstvo z Čiech, ako aj výpravy bežných klubov z tejto krajiny.

Účasť  reprezentačných družstvá Slovenska mužov a žien bola už "tradičná“. Čiže žiadna. Tento rok to však malo svoje opodstatnenie, lebo presne v čase súťaží u nás prebiehali v Novom měste na Moravě majstrovstvá sveta v letnom biatlone na kolieskových lyžiach.

 

Aj touto cestou sa ešte raz chcem v mene svojom ,ako aj klubu biatlonu Vyhne poďakovať každému, kto sa zapojil do prípravy organizačne úspešných pretekov. Nedá sa vymenovať každého (mohol by som nechtiac na niekoho zabudnúť), ale do prípravy sa zapojili najmä tréneri, pretekári, členovia výboru, ale aj pár rodičov pretekárov. V čase pretekov počas víkendu bolo v akcii okolo päťdesiat ľudí. Či to už boli rozhodcovia na štarte, tratiach, trestnom kole, strelnici, alebo výpočtovom stredisku, technická čata, ktorá pripravovala nástrelné terče a strelnicu, ženy v cieli, alebo bufetárky s kuchármi starajúce sa o to, aby nikto netrpel smädom, alebo hladom.  Poďakovanie patrí Slovenskému zväzu biatlonu  a jeho partnerom, ďalej partnerom klubu biatlonu Vyhne: obci Vyhne za úpravu cesty a dovoz materiálu, pivovaru Steiger za zapožičanie čapovacieho zariadenia, hotelu Sitno za sponzorský guláš a kapustnicu, COOP jednote za ceny pre prípravky, či Vodnému raju. Všetci odviedli dobrú prácu, ktorú ocenili všetci účastníci. Myslím, že každý odchádzal od nás s pocitom, že bol účastníkom pekného a kvalitne zorganizovaného športového podujatia.

Po športovej stránke sme, ako klub tak dobre neobstáli. Až na výnimky sme vôbec nevyužili domáce prostredie, znalosť tratí ,či strelnice. Možno práve to ,že naši pretekári súťažili doma im mohlo zväzovať ruky a nohy. Na stupne pre víťazov sa tak v sobotu ,ako aj v nedeľu postavila len najmladšia žiačka Eliška Benedeková, ktorá v sobotu obsadila druhé a v nedeľu tretie miesto.

 

Záverom ešte raz veľké ďakujem všetkým, čo sa pričinili o úspešné zorganizovanie pretekov v letnom biatlone. Ak budeme v ďalších rokoch organizovať súťaže u nás máme na čom stavať. Bude však potrebné ,aby sa do príprav zapojilo viac ľudí a taktiež je potrebné zapojiť aj mladšiu generáciu ,lebo my starší tu nebudeme večne.

 

Igor Luptovský –predseda Klubu biatlonu Vyhne a riaditeľ pretekov